En kort tilstandsmelding

by Magnus Michaelsen posted January 28, 2013 category Forskningsprosjekt, Fortaleza, Generelt

fortalezautsnitt

Jeg ankom den 24.01 rundt tolv paa formiddagen, og ble innlosjert rundt ett-tiden. Har holdt meg der, og kommer nok til aa holde meg der som et utgangspunkt. Stedet er perfekt for backpackere, saa folk kommer og gaar, men er enkle aa komme inn paa og mange har gode tips og hjelp til hvordan jeg kan komme meg videre.

Har naa bare vaer her i fire dager, men det kan nok se ut til at prosjektet som jeg hadde tenkt til aa skrive om maa fases ut. Har faatt et navn paa noen jeg kan kontakte, men de har fortalt at det er vanskelig aa komme seg inn i favelaene, og at man trenger en invitasjon fra noen der. At jeg ikke kan spraaket er heller ikke noe som taler til min fordel. Naar det kommer til sikkerhet, saa vektlegges dette veldig av baade lokale og en del reisende. Man maa ta sine forholdsregler, og noen steder er ikke-soner aa bevege seg i. En franskmann mente det skulle gaa greit om man ikke tok med seg noe av verdi. Vet ikke om det reflekterer hans syn paa sitt liv (?).

Det er ganske vanskelig aa orientere seg til fots selv om byen er oversiktlig sett paa kartet. Gatene er ikke laget for aa gaa i, og man bor holde seg unna de farligste omradene. Hva som er et farlig omradet er ikke saa lett aa se. De fleste omradene her ville ha vaert ansett som farlige hadde det vaert et europeisk land, men her er bygningene ganske skitne, det er til tider ganske soplete, det er piggtrad og metallpigger paa toppen av gjerder og murer, og gitter rundt vinduer og dorer. Men om man ser paa innsiden av disse, saa er det ofte parkert flotte biler. Om kvelden kan man se inn i enkelte hus gjennom apne vinduer, og da er det fargerike rom paa innsiden. Det er derfor lett aa vaere fordomsfull i bedommelsen, noe som kolliderer med den sunne fornuften i navigeringsoyemed. Men Lonely Planet har nok rett i at dette er langt fra den peneste byen i Brasil, tvert i mot. Men saa er Ceará ogsaa et av de fattigste omradene i landet.

I mellomtiden har jeg begynt aa sanke alt av informasjon som jeg kan ta ned paa papir, og har innledningsvis noen faa omrader og aktiviteter som jeg kan besoke dag ut og dag inn for aa notere nyheter av interesse. Markedshandelen her er ganske fascinerende og overveldende. Noen av bedriftsidéene her er ganske pussige; f.eks. blandingen av restaurant- og banktjenester. Hvordan renholdet organiseres er noe ineffektivt ser det ut til.

Spraaket er annerledes enn angitt i fraseboker. De benytter mye faerre ord for aa frem betydningen av setningen, noe som blir implisitt forstatt. Ellers er det interessante sammensetninger av backpackere. Unge og gamle, nye og eldre turister. Tips, raad, veiledning, villedning paa alle mulige spraak. Den mest pussige er en greker som bor i Italia, men som reiser fordi han ikke liker aa jobbe. Han snakker tysk, fransk, portugisisk, gresk, spansk, italiensk og engelsk, og, som en av sveitserne her paapekte, ligner paa en “creepy” Moe-utgave (fra The Simpsons) som vandrer rundt med en floyte som han blaaser i (no pun intended) hvis han kommer opp i problemer.

Paa lordag var jeg paa pre-karneval, en slags opptakt til karnevalet i februar. Siden det er et passerende fenomen, er det vanskelig aa konsentrere seg om det i studiet, men likevel er det ganske overveldende. Mye lyd, trommer, god stemning, konfetti, fyrverkeri, cerveja (ol), dukker, gratis kondomer, hatter, kostymer, sikkerhetspoliti, batonger og pistoler, og ikke minst et sted for aa danse fra seg.

Ellers har de noen voldsomme skjonnhetsidealer her kan det se ut til. Snittalderen paa prekarneval ble redusert kraftig av en yngre garde som nok var mindrearige for alkoholkonsum. De er stort sett lettkledd og forsoker aa oppfore seg som damer, hvilket passer de veldig darlig da de mangler en del av formene som folger kunsten (om det naa er noe som heter “kunsten aa vaere dame”).

For ettertidens skyld kan det vaere fordelaktig aa paapeke at jeg gikk med en nederlender til et lokalt museum med kontemporaer kunst hvor et av verkene var en fem timer og tyve minutter lang film av en fyr som staar og skriker i Amazonas. Angsten som kom til uttrykk i lopet av et minutt var nok til aa doyve min egen, selv om det er noe vanskelig aa staalsette seg for aa gaa ut hver morgen og vite at man ikke kan kommunisere mye mer enn aa faa tilfredsstilt de mest nodvendige basalbehov.

Avslutningsvis kan jeg opplyse om at jeg har paadratt meg soleksem og varmeutslett, noe som jeg anser for aa vaere et luksusproblem siden jeg forlot Norge med forfrysning paa hoyre oreflipp.

6 Responses to En kort tilstandsmelding

 1. Hei Magnus! Jeg følger deg med STOR interesse, og du har så artige betraktninger. Det blir spennende å følge med framover hvordan du skal løse de praktiske problemene med å få innpass i favelaen. Soleksem, huff, huff. Kuld har endelig sluppet taket her og, 2varmegr, i dag, men det er langt att til det gir utslag i varmeutslett. Lykke til videre! Klem!

 2. og selv om de ser ut som små vakre damer, så er det slett ikke sikkert de er damer heller….Ta vare på deg selv!

 3. Artig lesning! Fornuftig å tenke på sikkerheten! Tenker dette er like mye læring om deg selv, som om stedet du er på…
  Husk, ikke ut etter at det har blitt mørkt ;)

 4. Det er ikke lett de første dagene i nytt land, og jeg kan tenke meg det ikke blir lettere med manglende språkkunnskaper. Men, det er bra du pusher det selv ut uansett, det er ekstremt viktig.

  Mitt spørsmål er: Danset du virkelig fra deg på karneval?

 5. Magnus Michaelsen

  Status: soleksem borte.
  Regel: skal man ut etter solnedgang, gaa med flere i opplyste omraader foer klokken blir for mye (for 12).
  Opplysning: jeg danset ikke fra meg, men jeg fikk fot. Det er lett aa bli med mengden, og da faar den en halvvulgaer rytmisk struktur siden man staar som sild i tonne og dyttes rundt omkring. Blir nok litt storre, dog, naar det naermer seg helgen og det virkelige Carrrrrnevallllll!

 6. Hei Magnus! Takk for sist! Godt at soleksemen er borte, og den dukker ikke opp igjen etter solnedgang, men vær forsiktig :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *