Om Fortaleza

 

 

Fun fact: Regionen ble oppdaget to måneder før landet ble anerkjent at var funnet, og de innfødte gjorde motstand mot nybyggere i drøye hundre år hvor de angivelig avslutningsvis drepte og spiste en biskop.


Vis større kart

Fortaleza er en havneby og delstatshovedstad i den nordøstlige staten Ceará, og den femte største brasilianske byen med sine drøyt 3,5 millioner innbyggere. Det er anerkjent at stedet ble oppdaget av den spanske navigatøren Vicente Yáñez Pinzón 2. februar 1500, omtrent to måneder før portugiseren Cabral utførte den offisielt anerkjente oppdagelsen av Brasil. “Forsinkelsen” skyldes sannsynligvis at Cabral var statsstøttet med dette målet for øyet, mens Pinzón, som spanjol, ikke hadde samme ryggdekning. De første forsøkene på å bosette seg i dette området var kortlevde. De innfødte gjorde større motstand enn hva portugiserne hadde regnet med, og det første forsøket i 1603 endte i flukt. Biskopen, som hadde blitt med nybyggerne over fra Azorene, ble i følge historien drept og spist av sine overmenn.

I 1637 inntok nederlenderne Ceará og bygget Fort Schoonenborch der hvor Fortaleza er nå. Portugiserne jaget nederlenderne ut av landet i 1654, og døpte om landsbyen som var blomstret opp i fortet for Fortaleza de Nossa Senhora da Assunção (Fortet av vår frues overtakelse). Byen vokste med bomull- og sukkerplantasjene, og en av Fortalezas viktigste økonomier er i dag klesindustri – hovedsaklig veving av hengekøyer. Like fullt er kvegdrift fortsatt dominerende som inntektskilde for regionen.

Tørke innenlands i Ceará har i perioder tvunget bønder i dette området ut til havnebyene, og byene har derfor vokst i omfang. Dette har ført til at det også her har blitt dannet favelaer (slumområder) hvor fattigdommen er prekær. Slike områder skaper markante skiller i bosetningsforhold, og med en solid økonomisk aktivitet i bykjernen er det derfor store forskjeller fra hvor man bor i byen og hvilken klasse man tilhører på bakgrunn av lokalisering.

Fortaleza er også etterhvert blitt en turistmagnet, dog ikke like anerkjent som Natal noen timer øst, eller de større byene Brasilia, São Paulo og Rio de Janeiro i de sørlige deler av Brasil. Den økende turisttrafikken, økende økonomien, økte klasseforskjeller og prekær fattigdom, har ført til at det også her har vokst frem en større prostitusjonsøkonomi. Partido dos Trabalhadores (det brasilianske arbeiderpartiet) har imidlertid begrenset denne trafikken i perioden 2004 til 2012, inntil Partido Socialista Brasileiro (det brasilianse sosialistpartiet) vant valget, og de innehar nå ordførerposten. Det er trolig at den tidligere linjen vil opprettholdes med Roberto Cláudio spesielt med tanke på at Fortaleza holder vertskap under fotball-VM i 2014.

Fotball-VM bringer også med seg en rekke utviklingsprosjekter av byens infrastruktur, og vil mest sannsynlig ha store innvirkninger på satsingen på sikkerhet (politi), turistområder (hoteller og restauranter), og videre på det man ønsker å vise frem – hvilket ekskluderer de sidene man ikke har så lyst til å promotere. Antakeligvis står byen overfor flere endringer i løpet av det neste året.

Kilder:

A Rough Guide to Brazil

Lonely Planet’s Guide to Brazil (2010)

Wikipedia